Family Home Addition

Project Objective

The Hardin’s were seeking a dual function addition that would house relatives for extended stays; house a vintage automobile with space for maintenance; and achieve a more luxurious experience while using their swimming pool during the long hot North Central Florida summers.  The main view of the pool and shared backyard were to the west offering the challenge of providing a view and shading the space from the harsh late afternoon sun.  The vertical lattice screen emerged as a shading solution that provided the architectural language for gates, the entry foyer, and the vegetable garden.  The form of the roof transitions from the hip (facing the street) to gable (facing the pool) in order to mitigate the neighborhood association requirements while offering two levels of view out to the pool – pool house/mother-in-law suite below and studio loft above.